Nieuwsbrief
Column Michel van Smoorenburg
 
Met management kun je alle kanten uit
Het is voor jongeren vaak lastig een goede studiekeuze te maken. Welke studie past het beste bij me en geeft een goede positie op de arbeidsmarkt? De snelle veranderingen op de arbeidsmarkt maken het er niet makkelijker op. Dan maar iets met management, denken velen. Want daar kun je alle kanten mee op. Maar is dat wel een slimme keuze?

Laatst sprak ik een jongedame van 15 jaar. Ze zit op het vmbo en staat voor haar studiekeuze. Op mijn vraag wat ze in gedachten had, zei ze: ‘iets met management’. Ze heeft een bijbaantje als serveerster, dus ik vroeg nog of de horeca niet iets voor haar was. ‘Nee, iets met management, want daar kun je alle kanten mee uit.’

Veel keuze uit managementopleidingen

Omdat er veel belangstelling is onder jongeren om ‘iets met management’ te gaan doen, spelen scholen er handig op in. Je kunt bijvoorbeeld de mbo-opleiding manager detailhandel volgen. Maar ook salonmanager, mediamanager of bijvoorbeeld junior productmanager fashion. Ook bij allerlei andere opleidingen is er in het curriculum ruimschoots aandacht voor management. En natuurlijk ook op hbo- en universitair niveau, want zo’n niveau moet toch wel leiden tot een managementfunctie?

Weinig vraag naar managers

Er is helaas weinig vraag naar managers. Van 2010 tot 2015 is het aantal werkzame managers met 15% gedaald tot 480.000. Bovendien zitten erg veel managers in de WW, namelijk 30.000. Bij geen enkele andere beroepsklasse is de verhouding tussen WW’ers en werkenden zo scheef. De arbeidsmarkt zit blijkbaar niet te wachten op managers.

Veel substitutie mogelijk

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt hanteert het begrip substitutiemogelijkheden. Dit is de mate waarin werkgevers voor een bepaald beroep arbeidskrachten kunnen aantrekken met een uiteenlopende opleidingsachtergrond. Ze zijn dan niet afhankelijk van het arbeidsaanbod van een bepaald opleidingstype. De substitutiemogelijkheden voor managers blijken erg hoog. Dit impliceert dat niet de opleiding de doorslag geeft om manager te worden, maar andere kenmerken. Bijvoorbeeld je persoonlijkheid of werkervaring.

Managen leer je in de praktijk

Heeft het dan wel zin om een opleiding tot manager te volgen? Managen moet je leuk vinden en in je hebben. Door werkervaring en een paar gerichte trainingen kun je je vaardigheden iets bijspijkeren. Een goede inhoudelijke basiskennis van een vakgebied is echter essentieel. Anders weet je niet wat je aan het managen bent.

Studiekeuze

Terug naar deze 15-jarige jongedame die voor haar studiekeuze staat. Ze heeft helemaal gelijk dat je met management alle kanten uit kunt. Het is wel de vraag of je er werk mee vindt en of het de meest rendabele studiekeuze is. Als het in haar zit, schopt ze het toch wel tot manager en had ze die managementopleiding helemaal niet nodig. Maar misschien is dit allemaal veel te rationeel en moet ze gaan leren wat ze leuk vindt.

Michel van Smoorenburg, januari 2017

 Michel van Smoorenburg Michel van Smoorenburg

Senior arbeidsmarktadviseur UWV

Twitter: @Arbeidsmarktadv 


Terug naar de volledige UWV Kennisnieuwsbrief januari 2017 >>
 
UWV beschikt over veel kennis en deelt die graag. Deze digitale UWV Kennisnieuwsbrief informeert u over recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en attendeert op nieuwe arbeidsmarktpublicaties en andere kennispublicaties van UWV.

De nieuwsbrief komt elke maand uit.
UWV beschikt over veel kennis op diverse gebieden. We onderscheiden 4 hoofdgebieden. Deze kennen een eigen kleurcodering. Zo kunt u snel zien op welk gebied een publicatie betrekking heeft.
 
Kennis over ontwikkelingen in de sociale zekerheid
 
 
Kennis over arbeidsmarkt en arbeidsparticipate
 
 
Kennis om de dienstverlening verder te professionaliseren
 
 
Kennis over financiële aspecten van de sociale zekerheid
Reacties zijn welkom via: kennis@uwv.nl